Választás 2022

Tájékoztató a választópolgárok számára az országgyűlési választásról és országos népszavazásról

Magyarország Köztársasági Elnöke 2022. április 3. napjára tűzte ki az országgyűlési képviselők választását, egyúttal ugyanezen a napon országos népszavazásra is sor kerül.

Magyarországon az országgyűlési képviselők választását a 2011. évi CCIII. törvény szabályozza. A választás egyfordulós. Az Országgyűlés létszáma 199 fő, a választási rendszer vegyes rendszerű, ezáltal 106 képviselő egyéni választókerületben (OEVK), relatív többséggel kerül megválasztásra, 93 képviselő pedig párt-, illetve nemzetiségi listán kerül be a Parlamentbe, arányos rendszerben, kiegészítve a szavazatszámot a töredékszavazatokkal.

Egyéni választókerületi jelöltté váláshoz a választási törvények alapján 500 aláírást kell összegyűjteni. Egy választópolgár több jelöltet is ajánlhat.

Az egyéni választókerületek mindegyikében egy képviselőt választanak, az a jelölt lesz a képviselő, aki a legtöbb szavazatot kapja.

A vesztes jelöltek, továbbá a győztes jelölt győzelemhez nem szükséges szavazatai töredékszavazatnak számítanak és listás szavazatokat képeznek.

Országos listát az a párt állíthat, amelynek 71 választókerületben, de legalább 14 megyében és Budapesten van egyéni jelöltje. A választási rendszerben a lista zárt listás, a listás jelöltek pártok által kialakított sorrendjén a választók nem tudnak preferenciaszavazatokkal módosítani.

Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2022. január 26-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda a szavazóköri névjegyzékbe vételéről 2022. február 11. napjáig értesítő megküldésével tájékoztatja. A helyi választási iroda értesítő átadásával vagy megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe történt felvételéről azt a választópolgárt, aki 2022. január 26-át követően kerül a település szavazóköri névjegyzékébe. A szavazóköri névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet – átjelentkezés belföldön, mozgóurna igénylése, szavazás külföldön – 2022. január 27-től lehet benyújtani. A központi névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek – nemzetiséghez tartozásnak, szavazási segítség iránti igénynek, személyes adatok kiadása megtiltásának bejegyzése – folyamatosan, választások közötti időszakokban is benyújthatók. A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmet a választópolgár személyesen a lakóhelye vagy tartózkodási helye szerinti helyi választási irodához vagy levélben, elektronikus azonosítást követően elektronikusan vagy anélkül elektronikusan a lakcíme szerinti helyi választási irodához nyújthatja be. A szükséges formanyomtatvány megtalálható a választások hivatalos honlapján (www.valasztas.hu).

Tataháza község választópolgárai Bács-Kiskun 05. OEVK országgyűlési egyéni választókerület jelöltjeire adhatják le szavazataikat. A szavazókör nevét, címét a választási értesítő tartalmazza. A választással kapcsolatban a Helyi Választási Irodánál (6451 Tataháza, Kossuth L. u. 60.; tel.: 79/344-024; e-mail: jegyzo@tatahaza.hu) kérhető bővebb tájékoztatás. Az országgyűlési választással és népszavazással kapcsolatos minden információ a település honlapján (www.tatahaza.hu), az Önkormányzat fül Választás 2022 menüjében lesz folyamatosan elérhető.

 

A Helyi Választási Iroda

 

vezetője: Szöllősi Csaba

helyettesei: dr. Vörös Róbert 

tagjai: Grósz Dániel, Koch Éva, Ürmös Dorina

 

Hirdetmények

Határozatok

  •  
  •  
  • HVB határozatok
  •  

Nyomtatványok

  •  
  •